RESEPI SIAKAP 3 RASA
Bahan-bahan:
* Ikan siakap
* Nenas (potong dadu)
* 1 biji Bawang merah besar (potong dadu)
* 1 biji Tomato (potong dadu)
* Cili padi (racik bulat2 halus)
* 2 biji bawang besar (dikisar)
* 4 ulas bawang putih (dikisar)
* 1 inci halia (dikisar)
* 3 sudu besar cili kering
* 3 – 4 sudu besar sos cili
* 2 sudu besar sos tiram
* Serbuk perasa, garam dan gula
Cara-cara:
1. Ikan yang dah dibasuh bersih dilumur garam dan 2sdb tepung jagung. Goreng garing2
2. Sediakan bahan potong dulu (nenas, bawang merah, tomato dan cili padi)
3. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan kisar (bawang besar, bawang putih dan halia). Tumis sehingga naik bau dan sedikit pecah minyak
4. Tambahkan cili kering kisar dan kacau2 sampai pecah minyak
5. Masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau lagi
6. Tambahkan semangkuk kecil air. Anggaran 200ml dan tunggu sampai agak pecah minyak. Masukkan cili potong dan bawang merah yang dipotong dadu tadi
7. Masukkan nenas dan tomato dan tambah juga serbuk perasa, garam dan 1sdt gula
secukup rasa. Kacau2 sebati dan tutup api.
8. Ikan yang dah siap goreng dimasukkan dalam pinggan dan tuang sos 3 rasa yang kita masak tadi.
Siap! Selamat mencuba
Kredit: Anita Sahara
#resepi #ikansiakap #ikan #siakap #3rasa #tigarasa #siakap3rasa #siakaptigarasa
0 comments:
Catat Ulasan