Khamis, 8 Ogos 2024

Koleksi Resepi:Nasir Dagang versi Kelantan

Resepi Nasi:

1)Rendam beras dagang semalaman, tos dan kemudian dikukus half way dan angkat

2)Santan, halia dan bawang kecil hiris, halba, garam, gula semua dicampur dan kacau sebati.

3)Campur santan dgn beras, biarkan sehingga santan resap dlm beras lebih kurang 10mins.

4)Kukus semula beras hingga masak. Jgn lama nanti nasi kering

Resepi gulai:

1)Ikan tongkol dipotong 1inch, rebus dgn asam keping, garam dan air sedikit hingga ikan kecut

2)Blender cili kering, lengkuas, kunyit hidup, bwg putih, bwh merah

3)Tumis bahan blender hingga pecah minyak

4)Masukkan santan, kacau sebati, masuk ikan dan air rebusan ikan, telur rebus, asam keping, lada merah, lada hijau

5)Masukkan timun yg dibuang biji, garam, gula dan aji

6)Kacau rata dan siap

Tips:

Air ikan adalah penyedap gulai. Jgn buang, masukkan dlm gulai tadi. Lada hijau dan merah juga membantu utk naikkan rasa gulai. Utk berniaga, tidak digalakkn campur timun tp boleh ganti dgn acar timun dan carrot.

Disclaimer:

Nasi dagang kelantan beras warna perang, nasi dagang terengganu beras seperti dlm gambar sy ni. So gulai kelantan, beras terengganu. 😘

Selamat mencuba!😍

Credit : Aku Zackh

Source 

0 comments:

Catat Ulasan