Khamis, 8 Ogos 2024

Koleksi Resepi:Nasir Dagang versi Kelantan

Resepi Nasi:

1)Rendam beras dagang semalaman, tos dan kemudian dikukus half way dan angkat

2)Santan, halia dan bawang kecil hiris, halba, garam, gula semua dicampur dan kacau sebati.

3)Campur santan dgn beras, biarkan sehingga santan resap dlm beras lebih kurang 10mins.

4)Kukus semula beras hingga masak. Jgn lama nanti nasi kering

Resepi gulai:

1)Ikan tongkol dipotong 1inch, rebus dgn asam keping, garam dan air sedikit hingga ikan kecut

2)Blender cili kering, lengkuas, kunyit hidup, bwg putih, bwh merah

3)Tumis bahan blender hingga pecah minyak

4)Masukkan santan, kacau sebati, masuk ikan dan air rebusan ikan, telur rebus, asam keping, lada merah, lada hijau

5)Masukkan timun yg dibuang biji, garam, gula dan aji

6)Kacau rata dan siap

Tips:

Air ikan adalah penyedap gulai. Jgn buang, masukkan dlm gulai tadi. Lada hijau dan merah juga membantu utk naikkan rasa gulai. Utk berniaga, tidak digalakkn campur timun tp boleh ganti dgn acar timun dan carrot.

Disclaimer:

Nasi dagang kelantan beras warna perang, nasi dagang terengganu beras seperti dlm gambar sy ni. So gulai kelantan, beras terengganu. 😘

Selamat mencuba!😍

Credit : Aku Zackh

Source 

Related Posts:

  • KOLEKSI RESEPI:RENDANG UDANG HARIMAU RESEPI RENDANG UDANG HARIMAUBahan- bahan600 ml pati santan1 kg udang size besar1 keping asam gelugur3 sudu besar kerisik2 helai daun kunyit4 helai daun limau purutSedikit garam dan gulaBahan-bahan dikisar:15 tangkai cil… Read More
  • Koleksi Resepi:Kari kepala ikan. 😊 Kari kepala ikan. 😊Kepala ikan merahSantan5ulas bwg merah3 ulas bawang putihSedikit haliaSedikit lengkuasSedikit kunyit hidup3sudu bsr cili boh /cilikering1 ulas asam keping1peket rempah kari ikan3tangkai daun kariTumb… Read More
  • Koleksi Resepi:Dalca Sayur Dalca SayurKacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, … Read More
  • KOLEKSI RESEPI:RENDANG DAGING TUMIS RESEPI RENDANG DAGING TUMISDAGING 1 1/2 kg@Ayam 1 ekor 1.4-1.7 kgResepinya sama juga seperti rendang rendang saya yang lain.CUma bezanya rendang ini ditumis gunaminyak 1 cawan.Tumis kulit kayu manis 5,bunga lawang 6bung… Read More
  • Koleksi Resepi:Nasir Dagang versi KelantanResepi Nasi:1)Rendam beras dagang semalaman, tos dan kemudian dikukus half way dan angkat2)Santan, halia dan bawang kecil hiris, halba, garam, gula semua dicampur dan kacau sebati.3)Campur santan dgn beras, biarkan sehingga s… Read More

0 comments:

Catat Ulasan