RESEPI RENDANG UDANG HARIMAU
Bahan- bahan
600 ml pati santan
1 kg udang size besar
1 keping asam gelugur
3 sudu besar kerisik
2 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
Sedikit garam dan gula
Bahan-bahan dikisar:
15 tangkai cili kering
10 tangkai cili padi
3 batang serai
5 biji buah keras ( tak letak)
2 cm halia
2 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
10 biji bawang merah ( bawang kecil)
5 ulas bawang putih
Cara-cara
Jerang santan bersama bahan-bahan kisar hingga mendidih dan pekat.
Masukkan asam gelugur. Kacau hingga kuah betul2 pekat
Masukkan kerisik, daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula.
Kemudian masukkan udang, Masak sehingga udang bertukar warna dalam 10-15 minit. Jangan terlampau lama takut udang overcooked dan x sedap..kalau rajin goreng dulu udabg separa masak pun boleh..
Kacau lagi supaya udang mesra dengan kuah rendang..
Tutup api...
Dah siap
Selamat mencuba!!!
Sumber: Suria Amanda
0 comments:
Catat Ulasan