Ahad, 14 April 2024

KOLEKSI RESEPI:RENDANG UDANG HARIMAU

 




RESEPI RENDANG UDANG HARIMAU

Bahan- bahan

600 ml pati santan

1 kg udang size besar

1 keping asam gelugur

3 sudu besar kerisik

2 helai daun kunyit

4 helai daun limau purut

Sedikit garam dan gula



Bahan-bahan dikisar:

15 tangkai cili kering

10 tangkai cili padi

3 batang serai

5 biji buah keras ( tak letak)

2 cm halia

2 cm lengkuas

1 cm kunyit hidup

10 biji bawang merah ( bawang kecil)

5 ulas bawang putih



Cara-cara

Jerang santan bersama bahan-bahan kisar hingga mendidih dan pekat.

Masukkan asam gelugur. Kacau hingga kuah betul2 pekat

Masukkan kerisik, daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula. 

Kemudian masukkan udang, Masak sehingga udang bertukar warna dalam 10-15 minit. Jangan terlampau lama takut udang overcooked dan x sedap..kalau rajin goreng dulu udabg separa masak pun boleh..

Kacau lagi supaya udang mesra dengan kuah rendang..

Tutup api...

Dah siap

Selamat mencuba!!!

Sumber: Suria Amanda

0 comments:

Catat Ulasan