RESEPI RENDANG DAGING TUMIS
DAGING 1 1/2 kg@Ayam 1 ekor 1.4-1.7 kg
Resepinya sama juga seperti rendang rendang saya yang lain.
CUma bezanya rendang ini ditumis guna
minyak 1 cawan.
Tumis kulit kayu manis 5,
bunga lawang 6
bunga cengkih 7
biji pelaga 10
sampai harum.
Pastu masukkan kisaran
bawang putih 7 ,
bawang merah 12,
halia 3 inci,
lengkuas 3 inci,
serai 8 ,
6 biji buah keras
cili mesin 3 sudu besar yang telah dikisar ( jika tak nak pedas guna cili kering + cili merah)
Dah didih dan dah keluar minyak masukkan ayam atau daging.
Kacau lagi sampai separuh masak.
Kemudian
Masukkan serbuk jintan manis 2 sudu besar
Serbuk jintan putih 2 sudu besar,
serbuk ketumbar 2 sudu besar,
serbuk lada putih 1 sudu besar,
serbuk lada hitam 1/2 sudu besar,
garam kasar 1/2 sudu besar,
1 sudu besar gula ,
2 kiub ayam @serbuk perasa
1 biji buah pala
DAN
masukkan santan 500ml
Kacau semuanya dan sebatikan.
Bila dah agak kuahnya kering sedikit masukkan hati lembu ( sebesar 3 jari saja)yang telah dihancurkan / dikisar halus ( hati direbus dulu).
penggunaan hati lembu dalam semua rendang saya adalah bertujuan untuk lebih menyedapkan lagi rasa rendang tersebut tapi jika tidak ada, tak perlu bubuh atau dimasukkan kedalam rendang anda itu. Tidak mengapa. Tetap sedap juga.
Gaul lagi.
Bila rendang daging dah masak sepenuhnya masukkan kerisik 150gram @ 5-6 sudu besar dan gaul semuanya supaya sebati.( kerisik mesti guna 6-7 sudu besar penuh untuk resepi ini sebab warna rendang dipengaruhi oleh warna kerisik). ( beli kerisik warna koko gelap)
Kacau lagi sampai rendang kering dan bertukar warna. Nak warna seperti dalam gambar ‘ lebihkan kerisik dan kerisik tu mesti yg bewarna hitam@cokelat gelap@tua
( bukan yg warna cerah@ kuning)
Dah siap
Fb: Ida shahida
0 comments:
Catat Ulasan