Ahad, 24 Mac 2024

KOLEKSI RESEPI:NASI KABSAH ARAB AYAM

 NASI KABSAH ARAB AYAM

Resepi nasi :

Bahannya :

🥘 3 cwn beras basmati

🥘 4 sdu bsr myk sapi

🥘 3 1/4 cwn air

🥘 1 inci halia dimayang

🥘 1bj bwg besar didadu

🥘 1 btg kulit kayu manis

🥘2 kumtum bunga lawang

🥘 3 ulas buah pelaga

🥘 1 btg carot disagat

🥘 1 bj tomatao didadu

🥘 2 sdu tomato puri

🥘 1 sdu makan serbuk kunyit

🥘 1 sdu makan serbuk cili

🥘 2 bj cili merah

🥘 1 bj cili benggala merah

🥘 1/4 cwn kismas

sedikit pewarna kuning dan oren

gula serta garam

🥘 1 ulas kiub ayam

Blend *:

1 sdu makan bunga cengkih*

1 sdu makan lada hitam*

1 sdu makan jintan manis*

1 sdu makan jintan putih*

2 sdu makan ketumbar biji*

1 sdu makan buah pelaga*

Cara-cara :

1. Panaskan myk.Tumis kayu manis,buah pelaga serta bunga lawang. Tambah juga bwg putih.halia dan bwg bsr.Tumis sehingga naik bau.

2. Letak tomato,tomato puri serta bahan blend*. Goreng sebentar.Kemudian addkan kiub ayam,kismis, careot parut ,garam serta gula.Kacau rata.

3. Tambah beras.Kacau perlahan .Masak nasi sehingga masak.

4. Bila nasi dah masak titis kan beberapa titisan pewarna oren dan kuning (atau srrbuk safron) .Tutup periuk dgn penutup periuk.Bila nak dihidangkan barulah dikacau nasi dgn menggunakan garpu.

-------

🐓🐓🐓Resepi ayam :

1 ekor ayam dibelah 2

250 ml yogurt

2 sdu bsr madu

sedikit garam

sedikit serbuk safron

Cara-cara :

Satukan ayam bersama kesemua bahan dan perap selama1 ~ 2 jam.Kemudian bolehlah digoreng.

-------

🌶🌶🌶🌶Untuk sos sambal arab:

1 bj tomato

5 bj cili hijau bsr

1 tangkai batang ketumbar

sedikit gula dan garam

sedikit perahan limau nipis/lemon

Cara buat sambal :

Kisar kesemua bahan.Jangan terlalu hancur.

Kredit :  Emma Wan Noordin

Related Posts:

  • Koleksi Resepi:Belimbing Asam Boi Kalau sesiapa yg ada pokok belimbing buloh tu jgn lah biarkan dia luruh dan busuk mcm tu je. Sayanginya. Kita boleh buat belimbing asam boi. Mak oii sedapnya sampai boleh dikunyah gitu je sampai setengah piring sekali h… Read More
  • Koleksi Resepi:Kari kepala ikan. 😊 Kari kepala ikan. 😊Kepala ikan merahSantan5ulas bwg merah3 ulas bawang putihSedikit haliaSedikit lengkuasSedikit kunyit hidup3sudu bsr cili boh /cilikering1 ulas asam keping1peket rempah kari ikan3tangkai daun kariTumb… Read More
  • Koleksi Resepi:Lamb Shank  RESEPI LAMB SHANK (6 orang )BAHAN-BAHAN :6 ketul lamb shank atau2 -3kg kambing/lembu. Seeloknya beserta tulang tulang sedikit.* rebus sehingga lembut (2 – 21/2 jam periuk biasa/1jam preasure cooker). Simpan air reb… Read More
  • Koleksi Resepi:Nasir Dagang versi KelantanResepi Nasi:1)Rendam beras dagang semalaman, tos dan kemudian dikukus half way dan angkat2)Santan, halia dan bawang kecil hiris, halba, garam, gula semua dicampur dan kacau sebati.3)Campur santan dgn beras, biarkan sehingga s… Read More
  • KOLEKSI RESEPI:RENDANG UDANG HARIMAU RESEPI RENDANG UDANG HARIMAUBahan- bahan600 ml pati santan1 kg udang size besar1 keping asam gelugur3 sudu besar kerisik2 helai daun kunyit4 helai daun limau purutSedikit garam dan gulaBahan-bahan dikisar:15 tangkai cil… Read More

0 comments:

Catat Ulasan