Khamis, 28 Mac 2024

Koleksi Resepi:Dalca Sayur

 Dalca Sayur

Kacang Dal (1 genggam - basuh dan rebus sampai empuk)

Bawang putih, bawang merah, halia (kisar bersama)

Serbuk Kari Daging 1 sudu besar (bancuh dengan sedikit air)

Rempah Tumis (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang) buah pelaga takyah

Santan

Sayur yang digemari

Cara-cara :

1) Rebus kacang dal sampai empuk. Kalau ikut Masterchef, campak kat dinding, dal tu melekat maknanya dah empuk..hehe..penuh dinding korang ngn dal kang...

2) Panaskan sikit minyak dalam periuk, masukkan rempah tumis

3) Masukkan bahan kisar dan tumis sampai naik bau

4) Masukkan rempah kari yang dah dibancuh dan tumis hingga garing

5) Masukkan sedikit air dan masukkan semua sayuran yang keras

(aku guna carrot, kacang panjang dan kentang)

6) Biar sampai sayur empuk. Masukkan pulak sayuran lembut. Aku letak terung je

7) Bila dah mendidih, masukkan kacang dal dan santan

😎 Perasa kuah dalca tu tunggu sampai mendidih. Boleh la tutup api

Credit 

0 comments:

Catat Ulasan