Khamis, 28 Mac 2024

KOLEKSI RESEPI:RENDANG DAGING TUMIS

 RESEPI RENDANG DAGING TUMIS

DAGING 1 1/2 kg@Ayam 1 ekor 1.4-1.7 kg

Resepinya sama juga seperti rendang rendang saya yang lain.

CUma bezanya rendang ini ditumis guna

minyak 1 cawan.

Tumis kulit kayu manis 5,

bunga lawang 6

bunga cengkih 7

biji pelaga 10

sampai harum.

Pastu masukkan kisaran

bawang putih 7 ,

bawang merah 12,

halia 3 inci,

lengkuas 3 inci,

serai 8 ,

6 biji buah keras

cili mesin 3 sudu besar yang telah dikisar ( jika tak nak pedas guna cili kering + cili merah)

Dah didih dan dah keluar minyak masukkan ayam atau daging.

Kacau lagi sampai separuh masak.

Kemudian

Masukkan serbuk jintan manis 2 sudu besar

Serbuk jintan putih 2 sudu besar,

serbuk ketumbar 2 sudu besar,

serbuk lada putih 1 sudu besar,

serbuk lada hitam 1/2 sudu besar,

garam kasar 1/2 sudu besar,

1 sudu besar gula ,

2 kiub ayam @serbuk perasa

1 biji buah pala

DAN

masukkan santan 500ml

Kacau semuanya dan sebatikan.

Bila dah agak kuahnya kering sedikit masukkan hati lembu ( sebesar 3 jari saja)yang telah dihancurkan / dikisar halus ( hati direbus dulu).

penggunaan hati lembu dalam semua rendang saya adalah bertujuan untuk lebih menyedapkan lagi rasa rendang tersebut tapi jika tidak ada, tak perlu bubuh atau dimasukkan kedalam rendang anda itu. Tidak mengapa. Tetap sedap juga.

Gaul lagi.

Bila rendang daging dah masak sepenuhnya masukkan kerisik 150gram @ 5-6 sudu besar dan gaul semuanya supaya sebati.( kerisik mesti guna 6-7 sudu besar penuh untuk resepi ini sebab warna rendang dipengaruhi oleh warna kerisik). ( beli kerisik warna koko gelap)

Kacau lagi sampai rendang kering dan bertukar warna. Nak warna seperti dalam gambar ‘ lebihkan kerisik dan kerisik tu mesti yg bewarna hitam@cokelat gelap@tua

( bukan yg warna cerah@ kuning)

Dah siap

Fb: Ida shahida

Related Posts:

  • Koleksi Resepi: Sotong Stim Thai RESEPI SOTONG STIM THAIBahan-bahan :-sotong (klu boleh guna yg besar & fresh)-bwg putih dlm 7 ulas-cili padi ikut tahap kepedasan masing2-kicap sotong-gula pasir / gula somtam (nk pakai dua2 pn blh,ikut selera masin… Read More
  • Koleksi resepi ikan siakap viral, siap dapat sampai 52K shares!Masih lagi viral dengan isu harga ikan siakap yang mencecah ribuan ringgit, jadi ramai pula yang teringin untuk makan menu berasaskan ikan siakap. Memang enak dimakan dan dimasak dalam pelbagai menu, ini merupakan senarai per… Read More
  • Koleksi Resepi: Spicy buttermilk prawn spaghetti Spicy buttermilk prawn spaghettiResepi utk 2 org makan1/2 paket spaghetti - rebus al dente dan toskanudang - 10 ekor (bersihkan/buang urat dan kulit - tinggalkan bahagian ekor)4 ulas bawang putih - hiris3 btg cili padi … Read More
  • Koleksi Resepi:Siakap Tiga Rasa RESEPI SIAKAP 3 RASABahan-bahan:* Ikan siakap* Nenas (potong dadu)* 1 biji Bawang merah besar (potong dadu)* 1 biji Tomato (potong dadu)* Cili padi (racik bulat2 halus)* 2 biji bawang besar (dikisar)* 4 ulas bawang puti… Read More
  • Koleksi Resepi: Bihun Sup Utara (Sup Tulang) Uihh! Bihun Sup Utara (Sup Tulang) 🤤Bahan bahan1 peket bihun1 sudu kunyitRebus bihun dalam air yang mendidih yang ditambah kunyit..kemudian basuh dan tapis..Bahan2 Sup Tulang1kilo tulang dicampur sedikit daging2 batang… Read More

0 comments:

Catat Ulasan