WAJIK TURUN TEMURUN (PULUT KACAU )
💄BAHAN - BAHAN
❤1kg beras pulut
❤1kg gula merah
❤2 cawan gula putih
❤Santan secukup lemak
(selalu saya buat sukatan 1kg pulut, santan dalam 1/2kg lebih sikit)
❤Daun pandan
💄Cara-cara
👉🏻Beras pulut direndam 4-5jam
Dan kukus spt biasa kemudian sejukkan
👉🏻Masak gula merah dan tapis dahulu
👉🏻kemudian masukkan gula putih
👉🏻 Masukkan santan & daun pandan
💄Masak sehingga agak-agak nak pekat (jgn pekat sgt) dan masukkan pulut yg dikukus asing tadi
👉🏻 Kemudian kacau lagi sehingga agak2 pekat likat
(mcm meletop2 gitu 😆)
💄Jgn terlalu pekat atau terlalu lembik
💄Tutup api dan masukkan dalam bekas
Siap!
.
Kredit resepi ini kpd Fyza Eky
0 comments:
Catat Ulasan