Ahad, 29 Mei 2022

Koleksi Resepi:Nasi Dagang Terengganu

 RESEPI NASI DAGANG TERENGGANU

Untuk Nasi :

-4 cwn beras ns dagang/beras wangi

-1/2 cwn beras pulut ( X ltk pon blh)

-2 cwn santan pekat

-Garam/gula seckp rasa

-7 ulas bwg merah ( dihiris)

-3" halia (dihiris)

-2sk halba direndam 

-Air secukupnya


Cara-cara :

1.Rendam sekurang2nya 3 jam beras,kemudian kukus nasi sehingga naik wap

2.Angkat dan gaulkan dengan santan cair hingga rata dan nampak masak sekata

3.Kukus nasi kali kedua bersama2 bawang, halia dan halba diletakkan di bhgn atas

4.Sediakan santan yg tlh dimasukkan garam dan gula

5.Apabila kukusan naik wap, angkat nasi dan gaulkan dgn santan.

6.kukus sekejap sekali lagi supaya santan serasi dgn nasi dan x cepat basi


Resepi gulai :

ikan tongkol sirip pjg 1 ekor saiz bsr

2sb ketumbar

1sk jintan manis

1/2sk jintan putih

1/2sk lada hitam

rempah 3 skwn (kulit kayu,bunga cengkih,bunga lawang) serba satu kuntum

7 ulas bwg merah

4 ulas bwg putih

1 inci lengkuas 

1/2" halia

1/2" kunyit

(semua bhn diatas blend sampai betul2 lumat)

3 SB serbuk Kari ikan


Tumis asing kemudian campur sekali :

13 tangkai cili kering blend

1 cwn minyak utk menumis

(tumis sampai pecah minyak)


Garam dan nisan secukupnya

Asam keping (agak2 cukup rs)

2 cwn santan pekat

1 cwn air

Cili kecil hijau dan merah seckpnya masuk last skali


Cara masak:

1.Rebus ikan bersama  asam keping (3-4 kpg), sedikit hirisan lengkuas,garam dan nisan seckpnya.

2.Setelah air rebusan hampir kering tutup api. 3.Keluarkan asam keping.

4.Masukkan semua campuran bhn yg dikisar, santan dan air (hidupkan api)

5.Kacau hingga mendidih, kecilkan api.

6.Panaskan minyak dan tumis cili hingga masak.

7.Tuangkan tumisan cili  tadi ke dlm gulai.

8.Kacau seketika dan masukkan cili hijau/merah.


Untuk Acar :

Timun

Carrot

Cili merah 

Bwg besar

Cuka 

Gula

Garam


Credit : Nur Masri

0 comments:

Catat Ulasan