RESEPI SAMBAL IKAN TONGKOL
Bahan2 Rebusan Ikan:
🐟Ikan Tongkol
🐟Garam
🐟Nisan/Gula Melaka
🐟Asam Keping
📍Ikan tongkol direbus terlebih dahulu dgn semua bahan2 diatas.. Bila ikan dah masak, angkat dan toskan...air rebusan jangan dibuang..
📍Kemudian goreng ikan tongkol sekejap aje untuk pejalkan isi nya... angkat dan ketepikan...
Bahan2 utk sambal:
🌶Bawang Besar
🌶Cili Kisar
🌶Bawang Merah Kisar
🌶Bawang Putih Kisar
🌶Sedikit Halia Kisar
🌶Air Asam Jawa
🌶Air Rebusan Ikan
🌶Sedikit Belacan
🌶Sedikit Kicap Manis
Cara2:
📍Tumis hirisan bawang besar dan masukkan semua bahan kisar hingga pecah minyak..
📍Masukkan air rebusan ikan dan air asam jawa..
📍Akhir skali masukkan ikan tongkol yang telah digoreng awal tadi..Tambahkan kicap dan perasakan dengan garam gula secukup rasa...Gaul sebati dan biarkan mereneh hingga kuahnya pekat dan ikan mesra bersama sambal...
📍Siap.. selamat mencuba
Credit Instagram : @kak_t68
0 comments:
Catat Ulasan