Selasa, 10 Mei 2022

Koleksi Resepi:Ayam Goreng Seringgit

 AYAM GORENG SERINGGIT



Bahan-bahan perap:

Ayam seekor potong 24

5 ulas bawang putih

1 biji bawang besar

1 inci halia

1 sudu kecil lada hitam

1 sudu kecil lada putih

1 sudu besar serbuk kari

Garam

Serbuk perasa adabi


Bahan-bahan tepung salut ayam:

1 cawan tepung bestari pedas

2 cawan tepung gandum jenama ros

1 sudu tepung ubi/tepung beras


Cara-cara:

1. Kisar bawang putih, bawang besar dan halia.

2. Perap ayam dengan bahan-bahan perap.

3. Sediakan bekas untuk gaul ayam. Masukkan sedikit tepung. Kemudian masukkan ayam 5-6 ketul. Sendukkan tepung salut ke atas ayam. Gaul ayam sehingga sebati.

4. Goreng ayam dengan minyak sederhana panas. Goreng ayam dengan minyak yang banyak sehingga ayam tenggelam.

5. Tutup periuk semasa ayam digoreng. Agak-agak dah hampir masak, buka penutup supaya ayam rangup diluar, lembut di dalam.


Kredit : Murni Rahmat

Related Posts:

  • Koleksi Resepi:Nasi Dagang Terengganu RESEPI NASI DAGANG TERENGGANUUntuk Nasi :-4 cwn beras ns dagang/beras wangi-1/2 cwn beras pulut ( X ltk pon blh)-2 cwn santan pekat-Garam/gula seckp rasa-7 ulas bwg merah ( dihiris)-3" halia (dihiris)-2sk halba direndam… Read More
  • Koleksi Resepi:Ayam Goreng Seringgit Oh patutlah ayam goreng singgit akak laris lain macam semalam.. rupanya semalam KFC ada buat promo.. Agaknya dorang malas nak beratur.. dapat yg ala-ala kepci pun jadilah😂😂Alhamdulillah rezeki..oh kepci mohonlah selal… Read More
  • Koleksi Resepi:Sate Ayam sate ayam (anggaran 130 cucuk)Bahan-bahan- 3 kg dada ayam dipotong dadu sedang2 jangan kecik sangat- Lidi sate.. Rendam dalam 4jam atau lebih untuk elak lidi sateterbakar semasa dibakar hehhehe- 25 sudu gula pasir- 2 su… Read More
  • Koleksi Resepi:Sambal Ikan Tongkol RESEPI SAMBAL IKAN TONGKOLBahan2 Rebusan Ikan:🐟Ikan Tongkol🐟Garam🐟Nisan/Gula Melaka🐟Asam Keping📍Ikan tongkol direbus terlebih dahulu dgn semua bahan2 diatas.. Bila ikan dah masak, angkat dan toskan...air rebusan ja… Read More
  • Koleksi Resepi:Daging Masak Merah Daging Masak Merah.. Menu paling senang nak masak.. Dan sedap..Resepi & Bahan²..Rebus daging dgn pewarna merah (daging tak perlu di hiris) air rebusan daging tak perlu di buang.. Utk di jadikan kuah nanti..Setelah d… Read More

0 comments:

Catat Ulasan