RESEPI LAMB SHANK
(6 orang )
BAHAN-BAHAN :
6 ketul lamb shank atau
2 -3kg kambing/lembu. Seeloknya beserta tulang tulang sedikit.
* rebus sehingga lembut (2 – 21/2 jam periuk biasa/1jam preasure cooker). Simpan air rebusan utk masak nasi& kuah briyani nanti.
BAHAN TUMIS :
3 biji bawang Holland
Segenggam bawang putih
3 inci halia
*blend halus semua
REMPAH KERING :
2 sudu teh ketumbar
2 sudu teh jintan manis
1 sudu teh buah pelaga
*blend kering
2 batang kayu manis sederhana besar
1/2 tin besar tomato puree
3 – 4 sudu makan cili sos
3 – 4 sudu makan rempah briyani kegemaran
1/2 cawan yogurt /susu cair
Sedikit gula (jika masak lamb shank/kambing)
sedikit daun sup & daun bawang dipotong panjang seinci (jika ada)
Minyak zaitun/ghee/ minyak biasa untuk menumis.
CARA MEMASAK :
1.Tumis bahan giling yang dikisar halus tadi sehingga wangi.
2. Masukkan 2 batang kayu manis tadi. Tumis lagi.
3. Masukkan pula bahan rempah kisar kering tadi bersama rempah briyani. Tumis lagi sehingga terbit minyak.
4. Masukkan sedikit air rebusan lamb shank/kambing/lembu utk elakkan rempah tumis dari terlalu kering.
5. Masukkan tomato puree & tomato sos. Kacau lagi. Jika masak lamb shank/kambing masukkan sedikit gula. Jika masak daging lembu tidak perlu gula.
6. Bila sudah kelihatan mesra & berkilat sedikit masukkan pula lamb shank/kambing/daging lembu yang telah direbus bersama 4 – 5 cawan air rebusan lamb shank tadi. Biarkan tanak semua bahan menjadi mesra dan pekat. Jika suka kuah lebih boleh tambah air rebusan lagi.
7. Bila sudah pekat dan tanak, masukkan yogurt/susu cair dan biarkan didih lagi sehingga betul-betul mesra.
8. Perasakan garam dan gula sekali lagi. Tutup api dan taburkan potongan daun sup & daun bawang tadi.
Siap untuk dihidang.
DAH SIAP! 🥰
Kredit : Empunya Resepi
SELAMAT MENCUBA
0 comments:
Catat Ulasan