Selasa, 17 Disember 2024

Koleksi Resepi:Lamb Shank

 RESEPI LAMB SHANK 

(6 orang )

BAHAN-BAHAN :

6 ketul lamb shank atau

2 -3kg kambing/lembu. Seeloknya beserta tulang tulang sedikit.

* rebus sehingga lembut (2 – 21/2 jam periuk biasa/1jam preasure cooker). Simpan air rebusan utk masak nasi& kuah briyani nanti.

BAHAN TUMIS :

3 biji bawang Holland

Segenggam bawang putih

3 inci halia

*blend halus semua

REMPAH KERING :

2 sudu teh ketumbar

2 sudu teh jintan manis

1 sudu teh buah pelaga

*blend kering

2 batang kayu manis sederhana besar

1/2 tin besar tomato puree

3 – 4 sudu makan cili sos

3 – 4 sudu makan rempah briyani kegemaran

1/2 cawan yogurt /susu cair

Sedikit gula (jika masak lamb shank/kambing)

sedikit daun sup & daun bawang dipotong panjang seinci (jika ada)

Minyak zaitun/ghee/ minyak biasa untuk menumis. 

CARA MEMASAK :

1.Tumis bahan giling yang dikisar halus tadi sehingga wangi.

2. Masukkan 2 batang kayu manis tadi. Tumis lagi.

3. Masukkan pula bahan rempah kisar  kering tadi bersama rempah briyani. Tumis lagi sehingga terbit minyak.

4. Masukkan sedikit air rebusan lamb shank/kambing/lembu utk elakkan rempah tumis dari terlalu kering.

5. Masukkan tomato puree & tomato sos. Kacau lagi. Jika masak lamb shank/kambing masukkan sedikit gula. Jika masak daging lembu tidak perlu gula.

6. Bila sudah kelihatan mesra & berkilat sedikit masukkan pula lamb shank/kambing/daging lembu yang telah direbus bersama 4 – 5 cawan air rebusan lamb shank tadi. Biarkan tanak semua bahan menjadi mesra dan pekat. Jika suka kuah lebih boleh tambah air rebusan lagi.

7. Bila sudah pekat dan tanak, masukkan yogurt/susu cair dan biarkan didih lagi sehingga betul-betul mesra.

 8. Perasakan garam dan gula sekali lagi. Tutup api dan taburkan potongan daun sup & daun bawang tadi.

Siap untuk dihidang.

DAH SIAP! 🥰

Kredit : Empunya Resepi

SELAMAT MENCUBA

Source 

Related Posts:

  • KOLEKSI RESEPI: WAJIK TURUN TEMURUN (PULUT KACAU ) WAJIK TURUN TEMURUN (PULUT KACAU )💄BAHAN - BAHAN❤1kg beras pulut❤1kg gula merah❤2 cawan gula putih❤Santan secukup lemak(selalu saya buat sukatan 1kg pulut, santan dalam 1/2kg lebih sikit)❤Daun pandan💄Cara-cara👉🏻Bera… Read More
  • Koleksi Resepi: Ketupat Sotong Kelantan "Resepi Ketupat Sotong Kelantan"Bahan-bahan:- 1 kilo sotong.- 2 cawan beras pulut.- 2 keping nise/gula melaka.- 1 kotak santan.- 3 helai daun pandan.- Sedikit garam.- Air.- Gula jika perlu.Cara-cara Penyediaan:1) Bersih… Read More
  • Koleksi Resepi: Char Kuey Teow RESEPI CHAR KUEY TEOW!  Kalau ada cili jeruk lg sedap 😋😋 musim kerang skrg isi dia penuh2..resepi dibawah..plg ringkas & mudah cara sy masak..hidangan dibawah sy masak setiap pinggan berasingan.. Ba… Read More
  • Koleksi Resepi:Mee Yee Sizzling RESEPI YEE MEE SIZZLINGBahan-bahannya: (Untuk 3 orang)3 gulung yee mee5 ulas bawang putih - dicincang halus1/2 inci halia - dicincang halusAyam - dipotong kecil6 kuntum cendawan shitake kering - direndam hingga lembut d… Read More
  • Koleksi Resepi:Mee kuah tulang keledek merah Mee kuah tulang keledek merah..*👩‍🍳bahan2nya:👉 Tulang dan daging rebus👉 Keledek merah👉*Blend bawang besar👉*Bawang putih👉*Halia👉*Cili kering👉 Serbuk sup adabi dua sudu👉 Serbuk perasa sikit👉 Sos cili👉 Sos toma… Read More

0 comments:

Catat Ulasan