Kari kepala ikan. 😊
Kepala ikan merah
Santan
5ulas bwg merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
Sedikit kunyit hidup
3sudu bsr cili boh /cilikering
1 ulas asam keping
1peket rempah kari ikan
3tangkai daun kari
Tumbuk bwg merah, bwg putih, lengkuas, halia, kunyit, gaul dengan rempah n cili boh dgn sedikit air
Panaskan 3sudu bsr minyak, masukkan daun kari
Masukkan kesemua bahan rempah, asam keping, kacau sampai pecah minyak
Masukkan santan, sampai menggelegak, sentiasa kacau supaya tak berketul
Masukkan ikan dan gula garam
Bila hampir masak baru letak kacang bendi (kalau suka)
Peringatan : sentiasa kacau
Bila hampir masak, kecikkan api
Dlm 3 minit, kat sni la santan akan
Pecah minyak, warna pun akan jd
Cantik
Maaf atas kekurangan resepi, saya tukang masak amatur 😁
kredit resepi: Zaleha Mamat
0 comments:
Catat Ulasan