Sabtu, 7 September 2024

Koleksi Resepi:Kari kepala ikan. 😊

 Kari kepala ikan. 😊

Kepala ikan merah

Santan

5ulas bwg merah

3 ulas bawang putih

Sedikit halia

Sedikit lengkuas

Sedikit kunyit hidup

3sudu bsr cili boh /cilikering

1 ulas asam keping

1peket rempah kari ikan

3tangkai daun kari

Tumbuk bwg merah, bwg putih, lengkuas, halia, kunyit, gaul dengan rempah n cili boh dgn sedikit air

Panaskan 3sudu bsr minyak, masukkan daun kari

Masukkan kesemua bahan rempah, asam keping, kacau sampai pecah minyak

Masukkan santan, sampai menggelegak, sentiasa kacau supaya tak berketul

Masukkan ikan dan gula garam

Bila hampir masak baru letak kacang bendi (kalau suka)

Peringatan : sentiasa kacau

Bila hampir masak, kecikkan api

Dlm 3 minit, kat sni la santan akan

Pecah minyak, warna pun akan jd

Cantik

Maaf atas kekurangan resepi, saya tukang masak amatur 😁

kredit resepi: Zaleha Mamat

Source 

0 comments:

Catat Ulasan