Isnin, 1 Ogos 2022

Koleksi Resepi:Sate Ayam

 sate ayam (anggaran 130 cucuk)



Bahan-bahan

- 3 kg dada ayam dipotong dadu sedang2 jangan kecik sangat

- Lidi sate.. Rendam dalam 4jam atau lebih untuk elak lidi sate

terbakar semasa dibakar hehhehe

- 25 sudu gula pasir

- 2 sudu garam


Bahan disangai

2sudu jintan putih

3sudu jintan manis

8sudu ketumbar

Sangai bahan diatas didalam kuali jgn sampai hangus agak2 dah naik bau matikan api.


Bahan-Bahan kisar

4ulas bawang kecik

8 ulas bawang putih

serai 3 batang

halia

kunyit hidup (kalau x da pakai kunyit serbuk)

lengkuas

bahan yang disangai

air secukupnya


Masukan semua bahan di pengisar ..kisar hingga halus

sediakan bekas letak dada ayam yang dah di potong masukan garam ,gula dan bahan yang telah dikisar.gaul sampai rata n sebati. kemudian tutup dengan wrap n masukan didalam peti sejuk bawah dalam 2 jam untuk rasanya sebati.

selepas 2 jam keluar dari peti ais dan mula la mencucuk .1 lidi sate sis letak 3pcs dada ayam..lepastu masukan dalam plastik simpan di peti ais atas sejuk beku untuk tahan lama .selesai cucuk lebihan perapan boleh campur dalam kuah kacang baru rasa sedap hehehehe

sis biasa buat 3 hari sebelum nak bakar.sebelum bakar keluarkan dulu dalam 3 jam

kalau malas nak bakar boleh jer goreng sedap jgak.

Credit :FB Rencah

0 comments:

Catat Ulasan