Sabtu, 16 November 2024

Koleksi Resepi:Belimbing Asam Boi


 Kalau sesiapa yg ada pokok belimbing buloh tu jgn lah biarkan dia luruh dan busuk mcm tu je. Sayanginya. Kita boleh buat belimbing asam boi. Mak oii sedapnya sampai boleh dikunyah gitu je sampai setengah piring sekali hadap...

Meh saya ajar buat...

Setengah kilo belimbing yg siap dibersihkan, masukan dlm bekas pelastic dan masukkan garam dua sudu besar dan tuangkan air suam 500grm. Biarkan seharian untuk buang getah dan kurangkan rasa masam belimbing tu.

Lepas seharian buang air garam tu dan masukkan tujuh sudu gula, lima biji cili padi merah, lima sudu besar cuka, tiga sudu besar garam dan sepuluh biji asam boi puteh (asamasin).

Kacau rata rata dan tuangkan air suam 500gm aja ye. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama dua hari baru boleh makan sebab nak bagi rasa asamboi meresap dlm belimbing. Lagi lama lagi sedap. SELAMAT MENCUBA.

Kredit 

Related Posts:

  • Koleksi Resepi:Nasi Dagang Terengganu RESEPI NASI DAGANG TERENGGANUUntuk Nasi :-4 cwn beras ns dagang/beras wangi-1/2 cwn beras pulut ( X ltk pon blh)-2 cwn santan pekat-Garam/gula seckp rasa-7 ulas bwg merah ( dihiris)-3" halia (dihiris)-2sk halba direndam… Read More
  • Koleksi Resepi:Ayam Goreng Seringgit AYAM GORENG SERINGGITBahan-bahan perap:Ayam seekor potong 245 ulas bawang putih1 biji bawang besar1 inci halia1 sudu kecil lada hitam1 sudu kecil lada putih1 sudu besar serbuk kariGaramSerbuk perasa adabiBahan-bahan tep… Read More
  • Koleksi Resepi:Sambal Ikan Tongkol RESEPI SAMBAL IKAN TONGKOLBahan2 Rebusan Ikan:🐟Ikan Tongkol🐟Garam🐟Nisan/Gula Melaka🐟Asam Keping📍Ikan tongkol direbus terlebih dahulu dgn semua bahan2 diatas.. Bila ikan dah masak, angkat dan toskan...air rebusan ja… Read More
  • Koleksi Resepi:Daging Masak Merah Daging Masak Merah.. Menu paling senang nak masak.. Dan sedap..Resepi & Bahan²..Rebus daging dgn pewarna merah (daging tak perlu di hiris) air rebusan daging tak perlu di buang.. Utk di jadikan kuah nanti..Setelah d… Read More
  • Koleksi Resepi:Mee Bandung Mee bandung 🍜1/2 bj bwg merah besar1/2 bj bwg holland2 ulas bwg putih1inch halia2sb udang kering5tangkai cili kering (rendam air panas 5minit)Blend bahan diatas dgn sedikit air dan tumis sampai pecah minyak.Masukkan ba… Read More

0 comments:

Catat Ulasan