Sabtu, 16 November 2024

Koleksi Resepi:Belimbing Asam Boi


 Kalau sesiapa yg ada pokok belimbing buloh tu jgn lah biarkan dia luruh dan busuk mcm tu je. Sayanginya. Kita boleh buat belimbing asam boi. Mak oii sedapnya sampai boleh dikunyah gitu je sampai setengah piring sekali hadap...

Meh saya ajar buat...

Setengah kilo belimbing yg siap dibersihkan, masukan dlm bekas pelastic dan masukkan garam dua sudu besar dan tuangkan air suam 500grm. Biarkan seharian untuk buang getah dan kurangkan rasa masam belimbing tu.

Lepas seharian buang air garam tu dan masukkan tujuh sudu gula, lima biji cili padi merah, lima sudu besar cuka, tiga sudu besar garam dan sepuluh biji asam boi puteh (asamasin).

Kacau rata rata dan tuangkan air suam 500gm aja ye. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama dua hari baru boleh makan sebab nak bagi rasa asamboi meresap dlm belimbing. Lagi lama lagi sedap. SELAMAT MENCUBA.

Kredit 

0 comments:

Catat Ulasan