Selasa, 28 Mac 2023

Koleksi Resepi:Biskut Sampan Legend

 BISKUT SAMPAN LEGEND 

Saya guna resepi asal Azlina Ina


250g butter pure butter baru sedap

100g gula ising

1 biji telur

1 sb esen vanila

30g susu tepung

500g+- tepung gandum cap ros


cara2

satukan butter dan gula mix sebati kalau guna senduk pn buleh.

masuk kan telur dan esen vanila gaul rata 

masuk kan susu tepung dan tepung sikit2 sampai habis

korg uli smpai agak2 jd doh yg lembut


Inti sampan dia

120g butter pure butter

150g kelapa kering

30g gula ising

50g badam cincang bakar dulu

50g ceri merah dan hijau nak letak kismis sekali pn boleh


cara buat inti

mix butter dan ising sebati

tambah bahan2 lain gaul rata ja


ok sekarang cara buat biskut sampan ni 

ambik doh tekap padBiskut sampan lagend. 


Saya guna resepi asal Azlina Ina


250g butter pure butter baru sedap

100g gula ising

1 biji telur

1 sb esen vanila

30g susu tepung

500g+- tepung gandum cap ros


cara2

satukan butter dan gula mix sebati kalau guna senduk pn buleh.

masuk kan telur dan esen vanila gaul rata 

masuk kan susu tepung dan tepung sikit2 sampai habis

korg uli smpai agak2 jd doh yg lembut


Inti sampan dia

120g butter pure butter

150g kelapa kering

30g gula ising

50g badam cincang bakar dulu

50g ceri merah dan hijau nak letak kismis sekali pn boleh


cara buat inti

mix butter dan ising sebati

tambah bahan2 lain gaul rata ja

ok skrg cara buat biskut sampan ni 

ambik doh tekap pada acuan, tekan padat dan keluakan elok2 jgn buat tebal2 ok.

 masuk kan inti dan  bakar 170 masa 20-25 minit acuan.keluakan elok2 jangan buat tebal2 ok.

 masuk kan inti dan  bakar 170 masa 20-25 mnt

Perkongsian Page Rasmi Chef Fazalina

Related Posts:

  • Koleksi Resepi:Kari kepala ikan. 😊 Kari kepala ikan. 😊Kepala ikan merahSantan5ulas bwg merah3 ulas bawang putihSedikit haliaSedikit lengkuasSedikit kunyit hidup3sudu bsr cili boh /cilikering1 ulas asam keping1peket rempah kari ikan3tangkai daun kariTumb… Read More
  • Koleksi Resepi:Lamb Shank  RESEPI LAMB SHANK (6 orang )BAHAN-BAHAN :6 ketul lamb shank atau2 -3kg kambing/lembu. Seeloknya beserta tulang tulang sedikit.* rebus sehingga lembut (2 – 21/2 jam periuk biasa/1jam preasure cooker). Simpan air reb… Read More
  • Koleksi Resepi:Belimbing Asam Boi Kalau sesiapa yg ada pokok belimbing buloh tu jgn lah biarkan dia luruh dan busuk mcm tu je. Sayanginya. Kita boleh buat belimbing asam boi. Mak oii sedapnya sampai boleh dikunyah gitu je sampai setengah piring sekali h… Read More
  • KOLEKSI RESEPI:RENDANG UDANG HARIMAU RESEPI RENDANG UDANG HARIMAUBahan- bahan600 ml pati santan1 kg udang size besar1 keping asam gelugur3 sudu besar kerisik2 helai daun kunyit4 helai daun limau purutSedikit garam dan gulaBahan-bahan dikisar:15 tangkai cil… Read More
  • Koleksi Resepi:Nasir Dagang versi KelantanResepi Nasi:1)Rendam beras dagang semalaman, tos dan kemudian dikukus half way dan angkat2)Santan, halia dan bawang kecil hiris, halba, garam, gula semua dicampur dan kacau sebati.3)Campur santan dgn beras, biarkan sehingga s… Read More

0 comments:

Catat Ulasan