Selasa, 28 Mac 2023

Koleksi Resepi:Biskut Sampan Legend

 BISKUT SAMPAN LEGEND 

Saya guna resepi asal Azlina Ina


250g butter pure butter baru sedap

100g gula ising

1 biji telur

1 sb esen vanila

30g susu tepung

500g+- tepung gandum cap ros


cara2

satukan butter dan gula mix sebati kalau guna senduk pn buleh.

masuk kan telur dan esen vanila gaul rata 

masuk kan susu tepung dan tepung sikit2 sampai habis

korg uli smpai agak2 jd doh yg lembut


Inti sampan dia

120g butter pure butter

150g kelapa kering

30g gula ising

50g badam cincang bakar dulu

50g ceri merah dan hijau nak letak kismis sekali pn boleh


cara buat inti

mix butter dan ising sebati

tambah bahan2 lain gaul rata ja


ok sekarang cara buat biskut sampan ni 

ambik doh tekap padBiskut sampan lagend. 


Saya guna resepi asal Azlina Ina


250g butter pure butter baru sedap

100g gula ising

1 biji telur

1 sb esen vanila

30g susu tepung

500g+- tepung gandum cap ros


cara2

satukan butter dan gula mix sebati kalau guna senduk pn buleh.

masuk kan telur dan esen vanila gaul rata 

masuk kan susu tepung dan tepung sikit2 sampai habis

korg uli smpai agak2 jd doh yg lembut


Inti sampan dia

120g butter pure butter

150g kelapa kering

30g gula ising

50g badam cincang bakar dulu

50g ceri merah dan hijau nak letak kismis sekali pn boleh


cara buat inti

mix butter dan ising sebati

tambah bahan2 lain gaul rata ja

ok skrg cara buat biskut sampan ni 

ambik doh tekap pada acuan, tekan padat dan keluakan elok2 jgn buat tebal2 ok.

 masuk kan inti dan  bakar 170 masa 20-25 minit acuan.keluakan elok2 jangan buat tebal2 ok.

 masuk kan inti dan  bakar 170 masa 20-25 mnt

Perkongsian Page Rasmi Chef Fazalina

Related Posts:

  • Koleksi Resepi:Daging Masak Merah Daging Masak Merah.. Menu paling senang nak masak.. Dan sedap..Resepi & Bahan²..Rebus daging dgn pewarna merah (daging tak perlu di hiris) air rebusan daging tak perlu di buang.. Utk di jadikan kuah nanti..Setelah d… Read More
  • Koleksi Resepi:Nasi Dagang Terengganu RESEPI NASI DAGANG TERENGGANUUntuk Nasi :-4 cwn beras ns dagang/beras wangi-1/2 cwn beras pulut ( X ltk pon blh)-2 cwn santan pekat-Garam/gula seckp rasa-7 ulas bwg merah ( dihiris)-3" halia (dihiris)-2sk halba direndam… Read More
  • Koleksi Resepi:Sambal Ikan Tongkol RESEPI SAMBAL IKAN TONGKOLBahan2 Rebusan Ikan:🐟Ikan Tongkol🐟Garam🐟Nisan/Gula Melaka🐟Asam Keping📍Ikan tongkol direbus terlebih dahulu dgn semua bahan2 diatas.. Bila ikan dah masak, angkat dan toskan...air rebusan ja… Read More
  • Koleksi Resepi:Sate Ayam sate ayam (anggaran 130 cucuk)Bahan-bahan- 3 kg dada ayam dipotong dadu sedang2 jangan kecik sangat- Lidi sate.. Rendam dalam 4jam atau lebih untuk elak lidi sateterbakar semasa dibakar hehhehe- 25 sudu gula pasir- 2 su… Read More
  • Koleksi Resepi:Ayam Goreng Seringgit AYAM GORENG SERINGGITBahan-bahan perap:Ayam seekor potong 245 ulas bawang putih1 biji bawang besar1 inci halia1 sudu kecil lada hitam1 sudu kecil lada putih1 sudu besar serbuk kariGaramSerbuk perasa adabiBahan-bahan tep… Read More

0 comments:

Catat Ulasan