Resepi Ayam Masak Padang-
1 ekor ayam (potong 10)
.
Bahan kisar:
5 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
Sdikit halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
Sedikit kunyit hidup ( atau kunyit serbuk)
Sdikit cili kering (nk pedas lbih kn)
Sdikit buah pelaga
3-4 biji bunga lawang
2 helai daun kunyit
5 helai daun limau purut
1 peket kecik kerisik
Sdikit garam
Sdikit gula
1 kotak kecil santan kara (atau 1 cawan susu cair pun boleh)
.
Cara-cara memasak:
1. Kisar semua bahan sehingga lumat & tuangkan terus ke dalam kuali/periuk masakan.
2.Masukkan kesemua bahagian ayam yg telah dipotong dan dibasuh bersih. Masukkan semangkuk air
3. Masukkan kesemua bahan lain kecuali SANTAN. Air boleh ditambah lagi sedikit demi sedikit sekiranya kering untuk menunggu isi ayam empuk.
4. Akhir sekali bila ayam dah empuk, masukkan santan, sedikit demi sedikit mengikut kepekatan yang diinginkan.
5. Perlahankn api dan biar sampai masak
6. Sedia untuk dihidang hiris daun limau purut tabut atas nya
Selmat mencuba
.
Kredit empunya resipi
0 comments:
Catat Ulasan