"Buah Durian Ini Berbau Busuk Atau Wangi?"
Musim duriah dah tiba! Memang wajib bagi peminat durian datang serbu mana-mana gerai buah demi menikmati isi berlemak raja buah-buahan ini!
Tapi, ada juga dalam kalangan kita tak berapa suka dengan durian kerana aromanya sangat busuk macam bau bangkai bagi mereka. Tapi, bagi peminat durian, aromanya rasa nyaman dan manis pula! Kenapa sesetengah manusia ada terhidu aroma durian yang berbeza?
Pertama sekali, kita berkenalan serba-sedikit padal raja buah-buahan ini. Durian adalah buah milik spesis pokok dari kumpulan genus Durio. Terdapat 30 buah spesis Durio, namun hanya sembilan buah spesis saja yang buahnya boleh dimakan.
Durian yang kita sering makan ialah durian dari spesis 'Durio zibethinus'. Spesis durian ini biasa dikomersialkan di pasaran tempatan dan antarabangsa.
Rupanya seperti yang kita kenal: berduri hijau tua, berat sekitar 1-3 kilogram, dan isi buah durian pula bergantung kepada sub-spesis atau pokok yang mempunyai GMO (genetic modification organism): kuning keputihan, kuning keemasan, atau merah.
Asal-usul pokok durian sebenarnya dari Sumatra dan Pulau Borneo, kemudian ia tumbuh meliar di Semenanjung Melayu, dan ditanam secara komersial dari India ke Pulau New Guinea. 400 tahun dulu, buah durian pernah didagang ke Myanmar, dan ditanam secara komersial di Thailand dan Vietnam Selatan.
Dunia Barat mula mengenali durian sejak abad ke-15 Masihi, melalui catatan pengembara bernama Niccolò de’ Conti. Beliau mencatatkan bahawa saiz durian seperti saiz tembikai dan isinya seperti mentega yang mempunyai pelbagai rasa.
Catatannya menarik minat para pengembara Eropah lain, terutamanya sahabat Charles Darwin bernama Alfred Russel Wallace, kemudian menjelajah ke Asia Tenggara.
Menurut Wallace pada tahun 1599 setelah menemui buah durian ini, beliau menerangkan bahawa aroma buah itu begitu kuat seperti aroma berbau seperti bawang reput. Isinya pula seperti krim keju dan rasanya agak berlemak, tidak terlalu berasid dan manis.
Kembali ke topik utama, sebenarnya buah durian mempunyai dua aroma iaitu busuk dan wangi. Bau wangi durian berasal dari bahan kimia bernama ketone dan ester. Tapi, kedua-dua bahan kimia ini bercampur dengan amine, bahan kimia dari pemecahan asid amino.
Kerana campuran inilah, ada sesetengah manusia dapat menghidu aroma busuk durian, apatah lagi bagi mereka yang pertama kali jumpa buah ini. Bagi peminat pula, hidung mereka hanya mengesan ester saja kerana bahan kimia ini keluarkan aroma yang manis.
Sebenarnya, aroma busuk durian ini berguna bagi haiwan untuk mencari makanan. Haiwan yang berbatu jauhnya dapat mengesan aroma ini. Antara haiwan yang dapat menghidunya ialah tupai, kancil, khinzir, beruang, orangutan, dan gajah.
Haiwan karnivor seperti harimau juga tertarik akan aroma durian tersebut. Haiwan yang tertarik kemudian memakan isi durian dan mereka boleh menjadi ejen perebakan biji durian untuk tumbuh liar di kawasan lain.
Inilah penerangannya kenapa aroma buah durian ada yang busuk dan wangi. Jadi, jangan hairan kalau peminat buah durian rilek je makan isi yang berlemak tu!
Oleh: Dinie Liow
......